Hari Terbuka K2K
Hari Terbuka K2K ialah salah satu alat K2K untuk menggerakkan komuniti perumahan awam untuk meraikan kebersamaan dan bersatu-padu sebagai satu komuniti.
Pengenalan

Pada 3 Disember 2023 (Ahad), Hari Terbuka K2K dijalankan di Projek Perumahan Rakyat Desa Tun Razak, di kawasan taman permainan Blok 2. Acara ini berlangsung selama empat jam, dari 8:30 pagi hingga 12:30 tengah hari. Seramai 600 orang penduduk telah diraikan.

Pelbagai aktiviti telah dianjurkan untuk menggalakkan penyertaan komuniti dan meningkatkan semangat mereka.

Bengkel Seni

Bengkel seni telah dianjurkan untuk menarik penyertaan daripada pelbagai lapisan masyarakat. Di PPR Desa Tun Razak, dua bengkel seni telah dijalankan. Secara keseluruhan, sekitar 70 orang penduduk telah mengambil bahagian dalam bengkel ini.

Bengkel yang pertama bertemakan batik, suatu seni yang amat dekat dengan warisan dan sejarah Malaysia. Dihoskan Ayayu Batik, bengkel ini disertai banyak anak muda bersama ibu bapa mereka, menunjukkan semangat untuk mempelajari bentuk seni tradisional ini.

Selain itu, terdapat juga bengkel reka bentuk baju-T dan beg jinjing dengan CreaTee, yang menjadi saluran peserta pelbagai lapisan umur untuk melahirkan kreativiti mereka dengan membuat reka bentuk yang unik.

Permainan Bebas Sukan Rekreasi

Persatuan Sukan Rekreasi Malaysia (lebih dikenali sebagai Padang Bola Sepak), dengan kerjasama Decathlon Malaysia, telah menghimpunkan beberapa aktiviti sukan rekreasi yang bertujuan menggalakkan perlawanan persahabatan dan permainan interaktif untuk komuniti PPR Desa Tun Razak. Aktiviti yang disediakan termasuk sukan memanah mata panah lembut, bola keranjang kanak-kanak dan badminton, memberikan pilihan kepada semua peserta.

Pameran Bomba
Hari Terbuka K2K ini turut disokong oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (BOMBA). Jabatan tersebut telah menyediakan satu pameran untuk menunjukkan peralatan memadam kebakaran dan berkongsi bahan pendidikan.
K2K Idol

Program K2K Idol ialah pertandingan menyanyi yang diperkenalkan sebagai suatu intervensi kesihatan mental dan juga suatu wadah untuk mencari bakat tersembunyi dalam komuniti perumahan awam. Di setiap Hari Terbuka K2K, program K2K Idol ini turut dilancarkan dan akan berjalan selama dua minggu.

Uji bakat diadakan pada Hari Terbuka. Mentor yang dilantik PPR Desa Tun Razak, Ito, turut membuat persembahan pada hari tersebut dan mengajak para penduduk menyahut cabaran menyertainya.

Untuk maklumat lanjut mengenai proses pertandingan dan senarai pemenang, sila lihat laman K2K

Pameran K2K
Pameran K2K diadakan sebagai suatu alat pemetaan sosial K2K untuk mendapatkan maklum balas daripada komuniti. Sebelum berlangsungnya Hari Terbuka, perbincangan kumpulan berfokus (FGD) dijalankan untuk merancang dengan teliti isu utama komuniti PPR Desa Tun Razak. Bagi mengesahkan maklum balas yang dikumpul, papan pameran diletakkan sebagai usaha mendapatkan lebih banyak responden daripada isi rumah berlainan. Dengan pemahaman yang diperolehi, program bersasar dan berkesan dapat direka bentuk. Sejumlah 108 isi rumah PPR Desa Tun Razak terlibat dalam aktiviti pemetaan sosial ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai data yang dikumpulkan untuk pemetaan sosial, sila lihat laman Pemataan Sosial.
Kelab Intan Payung (KELIP)

Bersama Thrive Well, K2K melancarkan suatu program yang dipanggil Kelab Intan Payung (KELIP) di PPR Desa Tun Razak, bertujuan meningkatkan kesejahteraan kanak-kanak melalui pemerkasaan ibu bapa. Thrive Well telah membuka reruai pada Hari Terbuka untuk berkongsi inisiatif mereka dan menjalankan beberapa aktiviti yang melibatkan keluarga.

Organisasi Berasaskan Komuniti (OBK)

Program ini mendapat sokongan DBKL, Persatuan Penduduk, Kawasan Rukun Tetangga, Kelab Belia DeTuRa, Persatuan Ibu Tunggal Sri Mawar, Kumpulan Marhaban Ummi, Skuad Anti Dadah, Pertubuhan Kebajikan dan Sosial Masyarakat Berhati Rakyat Kuala Lumpur, Pertubuhan Wanita Jaya dan Pertubuhan Sahsiah PPR Desa Tun Razak. Di sepanjang persediaan Hari Terbuka, banyak mesyuarat diadakan dengan organisasi komuniti bagi memastikan acara dapat berjalan lancar.

Bersama membentuk bandar berdaya huni.
K2K, dipimpin oleh Think City, meningkatkan kualiti hidup di perumahan awam di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Dengan berkolaborasi bersama komuniti setempat, K2K mengatasi cabaran dalam pemberdayaan masyarakat, pengurusan bersama, penjanaan pendapatan, dan reformasi dasar. Matlamat K2K adalah untuk mencipta persekitaran kehidupan yang berkembang, inklusif, dan mampan.
Ditubuhkan pada tahun 2009 dan merupakan sebuah organisasi impak yang memberikan khidmat nasihat dasar bandar, projek bandar, dan pembangunan usaha dengan Matlamat Pembangunan Mampan sebagai panduan kami.

© Copyright 2024 Think City Sdn. Bhd. All Rights Reserved. Registration Number: 200901026839 (869941-P). 
Ooops!
Generic Popup