Hari Terbuka K2K

Pengenalan

Pada 9 Julai 2023 (Ahad), Hari Terbuka K2K yang pertama dijalankan di laman dalam Perumahan Awam Seri Selangor yang terletak di antara Blok 1, 3 dan 5. Untuk tempoh empat jam, dari 8:30 pagi hingga 12:30 tengah hari. Hari Terbuka K2K meraikan 600 orang penduduk.

Pelbagai aktiviti telah dianjurkan untuk menggalakkan penyertaan komuniti dan meningkatkan semangat mereka.

Program-program 

Hari Terbuka

 • Bengkel Seni

  Bengkel Seni

  Di PA Seri Selangor, dua bengkel seni telah dijalankan.

  Bengkel yang pertama bertemakan tanah liat kering udara oleh Sathya. Para peserta belajar proses untuk membuat rantai kunci gajah menggunakan tanah liat kering udara. Bengkel kedua pula berkaitan mereka bentuk baju-T dan beg jinjing dengan CreaTee. Kedua-duanya disambut baik oleh peserta pelbagai lapisan umur yang melahirkan kreativiti mereka dalam membuat reka bentuk yang unik. Secara keseluruhan, kedua-dua bengkel ini disertai sekitar 70 orang peserta.
 • Klinik Futsal

  Klinik Futsal

  Dengan kerjasama Persatuan Sukan Rekreasi Malaysia (lebih dikenali sebagai Padang Bola Sepak) dan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), suatu klinik futsal telah dianjurkan untuk kira-kira 50 orang peserta. Klinik ini dipimpin oleh jurulatih FAS yang membahagikan para peserta mengikut umur untuk sesi latihan. Sesi ini menumpukan pada kemahiran asas, latih tubi dan perlawanan persahabatan.

  Klinik ini berakhir dengan satu sesi rapat mesra dengan salah seorang bekas pemain FAS, Mohd Nasriq Baharom, yang berkongsi pengetahuan dan pemahamannya dengan para peserta.
 • Pameran Bomba

  Pameran Bomba

  Hari Terbuka K2K ini turut disokong oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (BOMBA). Jabatan tersebut telah menyediakan satu pameran untuk menunjukkan peralatan memadam kebakaran dan berkongsi bahan pendidikan. Mereka juga membawa kereta bomba versi mini untuk kanak-kanak bermain.
 • K2K Idol

  K2K Idol

  Program K2K Idol ialah pertandingan menyanyi yang diperkenalkan sebagai suatu intervensi kesihatan mental dan juga suatu wadah untuk mencari bakat tersembunyi dalam komuniti perumahan awam. Di setiap Hari Terbuka K2K, program K2K Idol ini turut dilancarkan dan akan berjalan selama dua minggu.

  Uji bakat diadakan pada Hari Terbuka. Mentor yang dilantik untuk PA Seri Selangor, Andy Flop Poppy turut membuat persembahan pada hari tersebut dan mengajak para penduduk menyahut cabaran menyertainya.

  Untuk maklumat lanjut mengenai proses pertandingan dan senarai pemenang, sila lihat laman K2K Idol.
 • Pameran K2K

  Pameran K2K

  Sebagai sebahagian daripada pemetaan sosial K2K, perbincangan kumpulan berfokus (FGD) dijalankan untuk merancang dengan teliti isu utama PA Seri Selangor sebelum Hari Terbuka. Untuk mengesahkan maklum balas yang dikumpul, papan pameran diletakkan sebagai usaha mendapatkan lebih banyak responden daripada isi rumah berlainan. Dengan pemahaman yang diperolehi, program bersasar dan berkesan dapat direka bentuk. Sejumlah 86 isi rumah PA Seri Selangor terlibat dalam aktiviti pemetaan sosial ini.

  Untuk maklumat lanjut mengenai data yang dikumpulkan untuk pemetaan sosial, sila lihat laman Pemataan Sosial.
 • Organisasi Berasaskan Komuniti (OBK)

  Organisasi Berasaskan Komuniti (OBK)

  Program ini mendapat sokongan DBKL, Persatuan Penduduk dan Kawasan Rukun Tetangga PA Seri Selangor. Di sepanjang persediaan Hari Terbuka, banyak mesyuarat diadakan dengan organisasi komuniti bagi memastikan acara dapat berjalan lancar.
Bersama membentuk bandar berdaya huni.
K2K, dipimpin oleh Think City, meningkatkan kualiti hidup di perumahan awam di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Dengan berkolaborasi bersama komuniti setempat, K2K mengatasi cabaran dalam pemberdayaan masyarakat, pengurusan bersama, penjanaan pendapatan, dan reformasi dasar. Matlamat K2K adalah untuk mencipta persekitaran kehidupan yang berkembang, inklusif, dan mampan.
Ditubuhkan pada tahun 2009 dan merupakan sebuah organisasi impak yang memberikan khidmat nasihat dasar bandar, projek bandar, dan pembangunan usaha dengan Matlamat Pembangunan Mampan sebagai panduan kami.

© Copyright 2024 Think City Sdn. Bhd. All Rights Reserved. Registration Number: 200901026839 (869941-P). 
Ooops!
Generic Popup